keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Sädehoidon myöhäisvaikutukset realisoituvat

Pitkästä aikaa täällä. Isot kontrollit oli ja meni, eikä niissä sen kummempaa ollut. Vähän oli taas P-Afos ja P-Krea koholla, mutta vain hitusen. Muuten kaikki oli kunnossa ja kontrollit nyt kahden vuoden rajapyykin saavutettuani harvenee. Jatkossa magneetti on vain kerran vuodessa ja keuhkot kuvaillaan kolmesti vuoteen.

Se mikä aavistuksen närästää on tuo sädehoitokentässä ollut silmä. Aloin muutama viikkoa takaperin huomaamaan, että tekstien lukeminen alkoi olla vaikeampaa. Oli hankala hahmottaa missä kohtaa kursori sijaitsee, onko pilkun jälkeen välilyöntiä jne. Laitoin sitten vasemman silmän kiinni ja eihän sillä oikealla nähnyt lukea näytöltä tekstiä ensinkään. Myös kaukonäön huomasin olevan melko epätarkka sekä sen lisäksi fontti pieneni vasempaan silmään verrattuna ja värit näkyi haaleampina. Lisäksi huomasin jotain vaeltavia häiriöitä vähän joka puolella.

Eihän siinä sitten muuta kuin silmälääkäriin. Yksityisellä silmää tutkittiin vajaan tunnin verran ja lopulta silmänpohjasta löytyi jotain muutoksia. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan osannut vielä tarkempaa diagnoosia antaa ja mut passitettiin silmäklinikalle.

Olikin elämäni ensimmäinen kerta silmälääkärillä, kun tuo näkö on aina tähän asti palautellut sellaisia 1,8 - 1,9 lukemia Nyt kuitenkin oikean silmän kaukonäkö oli 0,9 ja läheltä ei nähnyt mitään. Himmeän kokoisen laajennetun pupillin kanssa lähdin vastaanotolta venailemaan, että milloin sieltä silmäklinikalta ollaan lähetteen tiimoilta yhteyksissä.

Eilen sitten olin silmäklinikalla jatkotutkimuksissa, jossa tarkkojen tutkimusten jälkeen todettiin sädehoidon myöhäisvaikutusten alkaneen realisoitua. Tarkoittaen, että peruuttamattomia vaurioita löytyy. Turvotusta, silmänpohjan vaurioita, verkkokalvon ohentumista jne. En edes muista mitä kaikkea siellä on, mutta tutkimukset jatkuu vielä ensi viikolla väriainekuvauksella, jonka avulla vauriot nähdään vielä tarkemmin.

Tilanne on kuitenkin se, että näille ei ole juurikaan mitään tehtävissä. Silmän vauriot ilmaantuvat lähes aina noin kaksi vuotta sädehoidon jälkeen ja ainoa mahdollinen operaatio on lasiaispistos, joka voi mahdollisesti parantaa tilannetta hetkellisesti. Jostain syystä en tuosta lasiaspistoksesta operaationa ihan kauheasti innostunut ja ajattelin jättää väliin. Sen verran inhalta tuo silmän ronkkiminen näin miehen näkökulmasta tuntuu. Pysyvää ratkaisua näön parantamiseksi ei kuitenkaan ole, eikä lasiaspistoskaan siis pomminvarmasti näköä edes hetkellisesti korjaa.

Lopullista ennustetta oli kuulemma ennen väriainekuvausta hieman haastava antaa, mutta lääkäri kuitenkin arveli tilan etenevän. Pahimmillaan silmästä katoaa kokonaan lukemiskyky, joka tosin on jo nyt lähelle katsottaessa hyvin rajallinen, mutta todennäköisesti silmä ei kuitenkaan kokonaan sokeudu. Parhaimmillaan tilanne etenee nykyisestä vain hieman. Hyvä asia on myös se, että näköhermo ei ole vaurioitunut. Tosin vielä on epäselvää parantaako se ennustetta.

Näin se ensimmäinen varsinainen syöpähoitojen myöhäisvaikutus sieltä siis realisoitui. Hinta, joka henkiinjäämisestä piti maksaa. Ja vaikka se vähän harmittaa, niin kyllähän tuolla yhdelläkin silmällä selviää. Eiköhän siihenkin tosin joku lokki pasko ja sekin on siinä sitten. No vitsi vitsi. Ihan siistiä kuitenkin olla elossa, vaikka nyt sitten vajaalla silmällä.

5 kommenttia:

 1. Voi ei, harmin paikka! Näin se vain on, kuten sanoit: Hinta henkiinjäämisestä!

  Samoja ajatuksia olen käynyt vuosien varrella läpi, kun sytostaatit aiheuttivat ääreishermostovaurion ja sädehoito Lhermitten oireen. Varpaat ja vähän sormetkin ovat osaksi tunnottomia ja sähköiskuja menee päästä varpaisiin kävelyn jälkeen niskaa eteenpäin taivuttaessa. Näiden kanssa on vain opittu tulemaan toimeen. Jalkaterien tuntemuksiin tottuu, samoin siihen, että tavaroita välillä napsitaan lattian kautta, kun pikkuasiat ei tahdo sormissa pysyä. Kävelyt pitää jaksottaa niin, ettei 45 minuuttia ylity.

  Näistä huolimatta olen kiitollinen hoidoista, kuten varmaan sinäkin. Elämä jatkuu, vaikkakin vähän erilaisena.

  Hyvää syksyä, tsemppiä ja toivottavasti tutkimustulokset olisivat siedettäviä. Voimia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on noita tunnottomuuksia, mutta pääosin varpaissa eikä ne ole noin voimakkaita. Avojaloin kävely on kuitenkin hankalaa, mutta onneksi kengät on keksitty :D

   Mä en ole vieläkään ajatellut asiaa tuosta näkökulmasta, että olenko kiitollinen vai mitä. Mulle se oikeastaan on vain asia, joka oli pakko käydä läpi ja sen jälkeen on seurannut mitä on seurannut.

   Poista
 2. Ei toi sun huumori ainakaan pahitteeksi ole. Viittaan lokkiteemaan. Voimia!

  VastaaPoista
 3. Toivotaan, että linnut pitää peräaukkonsa supussa :)

  VastaaPoista
 4. Ei ainakaan vielä ole tullut lokin kakkaa silmään :)

  VastaaPoista