keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Nuoren syöpäpotilaan selviytymisopas

Bongasin hiljattain julkaistun nuoren syöpäpotilaan oppaan, joka näyttää olevan pääasiassa tarkoitettu syöpää sairastaville ja läheisilleen. Sen verran pitkä on luettavaksi, että voi ulkopuolisen kiinnostus loppua kesken. Myöskään ihan kevyttä luettavaa se ei ole, koska asioita ei kauheasti kaunistella tai toisaalta erityisemmin dramatisoidakaan.

Mielenkiintoinen opus, josta erityisesti yksi tilasto jäi mieleen. Nimittäin oppaan mukaan Suomessa syöpään sairastuu vuosittain vain hieman yli sata nuorta (18-34 vuotiaita). Se oli itselleni uusi tieto ja eipä se enää tässä vaiheessa juurikaan liikuttanut suuntaan tai toiseen, mutta pienehkön tuhahduksen toki aiheutti - on tosiaan todennäköisyydet napsuneet. Eikö meitä todella ole enempää? Tilastollisestihan se toki valtaosaltaan on yli 40-vuotiaiden sairaus.

En suosittele ketään syöpää sairastavaa seuraamaan tilastoja sillä silmällä, että peilaisi niitä omaan tilanteeseensa, mutta itseäni ne kovasti kuitenkin kiinnostavat. En tosin laske omia todennäköisyyksiäni selviämiselle, koska se taudin harvinaisuuden ja otannan vähyydestä johtuen on melko turhaa. 

Yleisesti ottaen, kun otetaan kaikki suomessa syöpää sairastavat miehet, on viiden vuoden eloonjäämisprosentti taudin toteamishetkestä 62. Naisilla tuo luku on 65. Tuossa puhutaan silloin kymmenientuhansien otannasta. Verrokkina 20-34 vuotiailla todettuja pehmytkudossarkoomia on todettu vuosina 2006-2010 viisitoista kappaletta (miehet ja naiset yhteensä), joista 5 on kuollut tuon ikäjakauman tarkastelujaksolla. Jos siis tilastoa oikein tulkitsin. Ei ollut helpoin taulukko ymmärtää otsikoinnin outoudesta johtuen. Otanta on tottakai pieni ja tilanteet täysin yksilöllisiä, mutta jotakuinkin tuota yleistä ennustetta taitaa seurata. Melkein kuin elokuvasta 50/50 :) Paitsi, että suomalaisessa syöpähoidossa ei iloheinää poltella...

Vakavia aiheita toki, mutta näin syöpäläisenä kuolemasta puhuminen tulee kuin itsestään. Siitä tulee heitettyä vitsiä, kuten ylipäätään koko sairastamisesta. Se on yksi tapa käsitellä asiaa ja mielestäni erittäin hyvä sellainen. Yritän pitää kaikki tabut aiheen ympäriltä poissa, vaikka tottakai positiiivisin ja luottavaisin mielen olen. Oli hauska huomata, että oppaassakin siihen kannustetaan. Toki ymmärrän, että sivullisesta voi tuntua oudolta, kun vakavista aiheista heitetään hirthehishuumoria. Ei kuitenkaan välitetä siitä.

Opppaassa myös käsiteltiin yllättävän paljon taudin vaikutusta ystäväpiiriin. Ehkä luin sitä vähän pintapuolisesti, mutta hieman jäi mielikuva, että olisiko sitä puolta jopa tarpeettomasti ylikorostettu. Tai tuotu esiin sen dramaattista vaikutusta suhteisiin. Tokihan on selvää, että syöpä vaikuttaa ystävyyssuhteisiin jollain tapaa, mutta en ainakaan itse ole kokenut mitään dramatiikkaa sillä puolella. 

Osalle on vaikea reagoida, osa on pitänyt tiiviimmin yhteyksiä, mutta olen minä itsekin ollut aktiivinen. Ehkä jopa aktiivisempi kuin aikaisemmin. Ei minun mielestäni tarvitse jäädä neljän seinän sisään ja jäädä odottamaan ihmisten yhteydenottoja. Jos minä näytän siellä lounasravintolassa vähän alienielta tai kaljulta Britneyltä, jota joku aina yrittää hämyisesti tuijotella, niin ei haittaa pätkääkään. Kivahan se on huomiota saada :)

Siinäpä vähän omia mietteitä peilattuna opukseen. Kaikkea en täysin ajatuksella jaksanut oppaasta läpi lukea, mutta varmasti on tuoreille tapauksille hyödyksi. Laitoin linkin sivun oikeaan laitaan, joten sieltä se on aina löydettävissä. Löydät sen myös tämän linkin takaa: http://www.syopapotilaat.fi/pdf/nuoren-syopapotilaan-selviytymisopas-r.pdf

Omasta sairastamisesta voinee mainita sen verran, että labrat olivat taas ok. Leukosyytit ja maksa-arvot ovat ne kiinnostavimmat ja molemmat olivat viitearvoissa. Huomenna tarvitsee vielä piikitellä Zarziota ja sitten jännitetään pysyykö ne ylhäälltä. Viimeksihän leukosyytit olivat huikeissa arvoissa vielä hoidon jälkeisenä tiistaina, mutta torstaina jo nollissa. Toivottavasti tällä kertaa ei käy samoin.

Olotila on parin viimeisen päivän aikana kohentunut melko paljon. Jaksaa taas tehdä kotitöitä, käydä ulkona ja ylipäätään pysyy hereillä. Rankimmat pari päivää tähän asti ovat siis jo jääneet taakse. Ruokahalua -tai haluttomuutta ei vieläkään ole. Syödä kyllä jaksaa ja pystyy, mutta ei sitä erityisesti tee mieli. Ei siis tule oikein nälkä, mikä on tietysti outo tunne. Syön kuitenkin ihan normaalisti, vaikka nälkä ei tulekaan. Ehkä se siitä taas tasaantuu.

Seuraava hoito onkin vasta joulukuun alkupuolella ja kestääkin näillä näkymin vain pari vuorokautta. Sinne asti tässä saisi toipua ja touhuilla. Toivottavasti sitä pysyy terveenä!




t. Madratios


6 kommenttia:

  1. Heippa!

    Mä tartuin nyt tähän ihmissuhde hommaan.
    Oikeesti en usko, että kukaan -ainakaan nuori- jätä ketään kaveriaan syövän takia.
    Kaikki tietää, ettei syöpä tartu.

    Luulen, että kaveritsemppi on aika kova.
    Onhan taudilla tietty tabu-maine, mutta, hei, eletään 2000-lukua.
    Kiva, että sun frendit on frendejä vieläkin.

    Voi hyvin!

    T.Tellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ihan samaa mieltä sun kanssa. Itsekin siihen voi huikeasti vaikuttaa, eikä kannata arvioida suhteita niin kriittisesti.

      Poista
  2. Hei! Toivottavasti verikokeet eivät notkahda pahasti ja voit hyvin. Hyvä, että saat vähän huilia välillä. :)

    VastaaPoista
  3. Moi! Kaverihommasta sen verran, ett riippuu varmaan nuoren iästä miten ne kaverihommat menee. Tiedän ja tunnen nuoria kenellä on syöpä ja kyllä esimerkiksi jos paljon joutuu olemaan hoidoissa ja toisilla nuorilla on "menovaihe" meneillään ja sairastunut ei välttämättä jaksa olla menossa, niin kyllä ne kontaktit jää vähemmälle. Riippuun varmaan juuri tämän sairastuneen kunnosta. 17-vuotiaalla pojallani oli yksi parhaista kavereista joka sairastui 2011 ja joutui paljon olemaan Meilahdessa ja kotona olleesaankin eristyksessä, poikani jaksoi pitää yhteyttä...pelasivat tietokoneen välityksellä ja juttelivat ja kävi kotona katsomassa, kun oli täällä päässä. Pojan äiti sanoi, että kiva ku viitsit käydä katsomassa hänen poikaansa, kun ei paljon muita ole näkynyt. Ja kyllä toiset vielä pelkää sanaa syöpä ja sitä mitä toiselle sanoisi. Kun tilastoja seuraat (mitä minulle sanottiin ettei kannata tehdä), niin oletko käynyt Sylva Ry:n sivuilla? Sielä Ewingin sarkooman parantumisen ennuste on parhaimmassa tapauksessa 90%. Ja nykyään tehdään myös kantasolusiirtoja tähän Ewingin sarkoomaan, mitä ennen ei tehty. Mutta niinku sanoit, niin kaikki me ollaan yksilöitä. Mitenhän mulla, kun en kuuluu niihin lapsiin ja nuoriin ja kenen ikäsille tää yleensä tulee :D. Olen katellu tuolta ulkomaisiltakin sivuilta ja ei muita tämän ikäisiä sairastuneita ainakaan silmään ole sattunut :O. Mutta koitahan nyt tsemppailla ja ottaa voittajan asenne :) t : Sari

    VastaaPoista
  4. Heissan !

    Mielenkiintoista :) Itse lukeudun siis noihin 15 ihmiseen Jipijaijee... Ja ainakin toistaiseksi hengissä :)
    Siis kyllä tämä on ihmeellinen "lottovoitto" :D

    VastaaPoista