maanantai 26. elokuuta 2013

Ensimmäinen kontrolli

Nyt se on sitten koettu: ensimmäinen kontrolli. Lyhyt ja tehokas tapaaminen, jossa tapasin mulle uuden mieslääkärin. Vanhempi herrasmies, joka oli varustettu hyvillä kommunikointitaidoilla. Mukavaa vaihtelua, tuo kommunikaatiokyvykkyys siis.

Valkosoluja lukuunottamatta kaikki oli ok, mikä on tietysti loistava juttu. En niistä sen tarkemmin kysellyt, mutta kuulin muita reittejä, että valkosoluilla kestää pitkään palautua. Jos palautuvat koskaan. Onhan se luuydin aikamoisessa myllytyksessä yhdeksän kuukautta ollutkin. Näytöltä vilkaisin, että neutrofiilit olivat 1,5, joten ei ne nyt kauhean paljon rajan alle olleet. Alaraja on 1,6. Muut arvot olivat viiterajoissa, paitsi joku luujuttu, jonka epäiltiin johtuvan tuosta nilkkamurtumasta. Se arvo oli ylärajoilla, mutta en tosiaan muista mikä arvo se oli nimeltään.

Kiva yllätys oli se, että TT-kuvausta ei kontrollimetodina käytetä ollenkaan. Siitä saisi kumulatiivisesti niin isot annokset säteilyä ja se ei varsinaisesti mitään lisäarvoa mun tapauksessa tuo. Ei kyllä haittaa yhtään. Se varjoaineräpläily suoneen on niin hanurista.

Näin ollen kontrollisykli koostuu siis kahden kuukauden välein otettavasta keuhkokuvasta, sekä puolen vuoden välein tehtävästä pään magneettikuvauksesta, verikokeista ja lääkäritapaamisesta.

Eli kohtuullisen usein saa keuhkokuvissa ravata. Sille on ihan looginen syy ja se on se, että nopeasti havaitut keuhkometastaasit voidaan parantavasti leikkaushoidolla hoitaa. Ainakin teoriassa siis. Pään (paikallinen) ja keuhkojen lisäksi muualta ei kannata siis juurikaan seurata, koska niillä ei niin väliä ole. Siinä tapauksessa parantavaa hoitoa kun ei olisi enää tarjolla. Kannattaa siis edetä oireiden mukaan, jos sellaisia sattuisi tulemaan.

Noin sanottuna kuulostaa aika raa'alta, mutta tuon jo oikeastaan tiesinkin, joten mitään fiiliksiä se ei sinällään aiheuttanut. Raaka maailmahan tämä koko syöpähomma on, joten siihen on valitettavasti kerennyt jo tottua. Tai ehkä mun tapauksessa hyvä, että on kerennyt tottua.

Aikaisemmin mainitsemani posken turvotus kuuluu myös asiaan ja sekin voi kuulemma jatkua pitkäänkin. Sädehoidon sivuoireita. Sen lisäksi kehoitti varaamaan hammaslääkäriajan ja muutenkin pitämään säännöllistä hoitosuhdetta sinne suuntaan, ettei pääse kehkeytymään mitään esimerkiksi juurihoitoa vaativia tilanteita. Sädehoidon johdosta kun tietyt operaatiot ovat pannassa ja haavat hoitoalueella paranevat huonosti. Ja sädehoidetulla alueella olevat hampaat ovat siis alttiimpia reikiintymiselle, kuin normaalisti.

Lopuksi sanottiin vielä, että yhteydenottokynnys kannattaa pitää melko pienenä, jos mitä tahansa oireita ilmenee. Tarpeen mukaan tutkimuksia tehdään, ainakin minun tapauksessani, melko herkkään. Tuli oikein ohje, että työterveyspalveluita ei kannata juurikaan käyttää. Nam.

Kyllähän noista kielikuvista voi daijumpikin summailla, että ei tämä ihan läpihuutojuttu ole, vaikka nyt onkin homma kunnossa. Mun mielestä on kuitenkin tärkeää, että pää pysyy siinä moodissa, ettei tuollaisia aleta turhaan miettimään, vaikka reaalitilanteen ja faktat tietääkin.

Mun vankkumaton tavoite oli, että tuo oli se vuoden projekti ja sen jälkeen potilaan rooli jätetään taakse. Ainakin tähän asti se on hyvin onnistunut ja en näe, että miksi se ei onnistuisi jatkossakin. Ei vaan saa antaa itselleen tekosyitä. Se tuntuu mun kohdalla toimivan.

Kaikkiaan siis ihan maittava aloitus viikolle :)


t. Madratios

8 kommenttia:

 1. Tykkään aun asenteesta. Hyvillä mielin eteenpäin siis!

  VastaaPoista
 2. Mahtavia uutisia! Niistä kannattaa nauttia. Mukavaa alkusyksyä!

  VastaaPoista
 3. Hyvä, kun hoidot ovat tehonneet!

  VastaaPoista
 4. Hyvä homma, ett kaikki on mennyt hyvin :). Tota mä oon just ihmetelly, kun mulla ei ole ensimmäistäkään keuhkokuvaa otettu välissä, vaikka oon tutkinu, että 2 kuukauden välein sellainen ewingin sarkoomassa otettaisiin. Mulla ei ole ollut kuin puolen vuoden välein se magneettikuvaus. Mutta ehkä se johtuu just siitä etten oo Helsingis ollu hoidettavana...kuka tietää... :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kyllä sanoa, että mistä noi erot voi johtua. Olen luullut, että muualla toteutettavat hoidot kuitenkin aina suunnitellaan yhteistyössä. Kannattanee kysäistä. Tai varmaan olet jo kysynytkin. Toivottavasti sunkin kuntoutuminen etenee lineaarisesti :)

   Poista
 5. Jeij, täyttä vauhtia tukka putkella eteenpäin :)

  VastaaPoista