keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulusytostaatteja

Viides hoito ei yllätyksiä aineiden osalta tarjonnut ja kaikki on menny tähän asti normaaleissa merkeissä. Vielä olisi muutama tunti jäljellä tätä joulumehun nauttimista, jota myös takuuvarmaksi hiustenviejäksi sanotaan. Saan aina vielä megapulloja kyseistä ainetta, joten kyllä on karvaton olo. Kulmakarvojakaan ei ole enää kuin kahden käden sormilla laskettavaksi.

Huonekaverikin kehui saaneensa samaa kamaa ja kertoi vielä, että hoitaja oli koko ajan vieressä vahtinut, että tämä kudosmyrkky menee varmasti suoneen. Olin vähän kateellinen saamastaan huomiosta, mutta sitten kuulin, että pullonsa oli ollut huomattavasti pienempi. Mietinkin, että on ollut sitkeä hoitaja, kun on neljä tuntia jaksanut vieressä pulloa toljottaa.

Kuvassa kyseinen maailman pelottavin sytostaatti, joka vie karvat ja tappaa kudokset:

Joulumehua suoneen!

Osastolla kiertänyt lääkäri oli ensimmäistä kertaa miespuolinen. Reteä nuori kaveri, joka ei arkaillut puhua suoraan. Aloitti räpit sillä, että kertoi minulla olevan Ewingin sarkooman, jonka sytostaattihoito yksi pisimpiä, mitä syöpäsairauksiin annetaan. Sen jälkeen keskusteltiin vähän erikoisista rintakivuistani sun muista, mitä tässä nyt on ollutkaan. Mukava heppu oli ja arvostan suorapuheisuuttaan. Lähetysmiskulma kierroksella tuntui olevan melko erilainen vs. Naispuoliset kollegansa. 

Huono olo ei kovinkaan voimakkaana ole läsnä ollut, vaikka aina täällä osastolla hieman vatsassa velloo. Päiväruoka odottaa vieläkin tuossa vieressä, jos siitä saisi jotain alas menemään. Punajuurikeiton käännytin suosiolla jo heti takaisin. Ei ollut mun juttu se. Olen kuitenkin melko varma, että ruokahalun osalta olo korjaantuu osastola lähtiessä, joten lienee melko paljon mentaalista tuo ruokahaluttomuus jo tässä vaiheessa hoitoja.

Painokin hurahti taas kerralla 3kg ylöspäin tiputuksen alettua ja sehän tiesi iki-ihanaa nesteenpoistolääkettä, jonka avulla vältetään myös veritulpat. Silloin nimittäin saa kävellä tyhjennykselle melko tiheään. Niin pieni tabletti, mutta niin isotehoinen.

Kohtapuoliin siis kotiin toipumaan. Olisipa kaikki hoidot tällaisia kaksipäiväisiä, koska nämä menee vielä jokseenkin ok. Seuraava hoito onkin ilmeisesti vasta joulun pyhien jälkeen, mutta en uskaltanut vielä kysyä montako päivää se kestää.


t. Madratios

5 kommenttia:

 1. Uteliaana urkkisin, mikä tuo kyseinen "mehu" on nimeltään? Jaksamisia!

  VastaaPoista
 2. En nyt täysin varma ole, mutta epäilisin kyseessä olevan Adriamycin. Olen perehtynyt melko huonosti noiden sytojen nimiin.

  VastaaPoista
 3. No, sitä minä vähän ajattelinkin. Vaikuttava aine siinä on doksorubisiini. Samaa iloisen väristä ainetta sain minäkin aikoinaan ja hiukset, silmäripset sekä muut "karvat" häipyivät hyvin nopeasti. Ja pissakin värjääntyi saman väriseksi! :=)

  Sain myös rintakipuja, joita aine voi aiheuttaa joillekin, mutta niistä ei koskaan jäänyt mitään merkkiä sydänfilmiin. Pari kertaa juoksin lääkärissä, kun hoitojen välillä rintaa puristi oikein kunnolla. Onneksi loppui, kun sytostaattikin päättyi.

  Ei ole mikään mukava aine, mutta tehokas vaikutuksiltaan itse syöpään. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Kyllä se varmaan adriamycin on. Sitä sain itsekin. Kahdeksannen hoitokerran jälkeen sanottiin, että nyt sitä ei voi enempää antaa, että olin saanut enimmäisannoksen ja sitten jatkettiin muilla sytoilla. Niinku sanoin, niin mun syöpähoitojen nimi oli vai-pai-vai hoidot ja se nimi tulee juuri niistä annetuista lääkkeistä :). Tota mä oon ihmetelly, kun teille annetaan vaan noita 2 päivän hoitoja, kun mulla oli koko sen 10 kuukauden ajan 5 päivää sytoja kahden viikon välein. Ehkä se johtuu paikastaki missä syöpäkasvain on. Mulla kuitenki vaste oli hyvä alusta asti. Oon vaan miettiny, ett oiskohan mullakin ollut eritavalla, jos oisin jääny sinne Helsinkiin hoidettavaksi, kun Lappeenranta ei tästä syövästä tiennyt mitään. Ja niinku lopuksi selvisi, niin eivät olleet edes sielä Helsingin päässä tietoisia koko tästä mun sairausjaksosta, vasta kun itse soitin sinne, niin tiedot meni Helsinkiin Lappeenrannasta. Mut joo turhahan niitä enää on jossitella :D ja kaikkihan on nyt ok. Mulla oli toisen sytostaattihoidon jälkeen hiukset pois ja varmaan just ton viidennen hoitokerran jälkeen missään ei ollut enää karvan karvaa...ei kulmakarvoja, eikä ripsiä, eikä muutakaa :D. Koitahan jaksella sielä :) Mä lähen sinne kuntoukseen viikoks :) T: Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle annetaan vaihtelevasti 2-4 päivän hoitoja aina kolmen viikon välein yhteensä 13 kertaa.

   Tsemppiä kuntoutukseen!

   Poista