keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Saunapäänsärky

Nyt taas muistin, miksi ei pahemmin ole tullut saunottua. Siitä nimittäin tulee usein kova päänsärky. Eihän mulla tietenkään siellä Turussa mitään särkylääkkeitä mukana ollut, joten sellaisen nappailu jäi kotihommiksi. Siinä vaiheessa kuitenkin oli jo niin mojova jumputus päällä, että kun tunnissa ei Panadol tilannetta korjannut, niin turvauduin vahvempiin.

Mä en tajua noita mun päänsärkyjä, jotka on sieltä teini-iästä aika-ajoin vaivanneet. Jostain syystä ilmaantuessaan ja ilman nopeaa lääkitystä se kestää vähintään sen kuusi tuntia ja päättyy usein oksentamiseen. Nytkin oli lähellä, mutta nuo stydimmät dropit onneksi auttoivat. Päänsäryt ovat toki määrällisesti vähentyneet sen jälkeen, kun noita hammassuojia öisin aloin käyttämään ja en ole saanut mässäiltyä hampaita ja leukoja jumiin. Yöpurenta selkeästi siis toimii triggerinä ja sen poiskitkeminen on helpottanut paljon. Siltikin on vielä tuo sauna ja hapoille vedetty treeni, joka usein päänsäryn laukaisee. Onneksi kuitenkin hoitojen aikana on saanut tähän saakka olla ilman jumputuksia.

Jälkikäteen mietin, että enhän mä tosiaan edes muistanut keneltäkään varmistaa, että saiko tuon laskimoportin kanssa saunaan ylipäätään mennä. Muistan kyllä lukeneeni leikkauslapuista, että vuorokausi ompeleiden poiston jälkeen tällainen mahdollista olisi. Ehkä mä muistan oikein.

Ja oli muuten ihan kivaa käydä pitkästä aikaa ihan jopa toisella paikkakunnalla! Onneksi oli frendi ajelemassa, koska vaikka hyvä olo näennäisesti onkin, ei tuo väsymyksen hallinta ole millään muotoa terveen tasolla. Aikaisemmin väsyneenäkin saattoi ajella tahdon voimalla, mutta nyt ei kyllä olisi mitään jakoa pysyä hereillä. Oltiin kuitenkin takaisin Helsingissä joskus kolmen aikaan yöllä, joten jos itse olisi ratissa ollut, niin hotellihommiksi olisi mennyt.

Syöpähommelit taas jatkuu huomenna, ja nehän tässä on meinanneet jo tyystin unohtuakin, kun on ollut niin hyvä olo. Sen takia on täälläkin on ollut hiljaista, kun ei ole oikein ollut mitään kerrottavaa. Normaalia arkielämää selvittelyineen. Tällä hetkellä selvittelen, miksi ihmeessä tämä uusi kämpää kuluttaa entiseen verrattuna tuplasti sähköä! Identtiset, samassa rakennuksessa sijaitsevat asunnot, joilla kokoeroa on kymmenen neliötä. Käsittämätöntä ja niin turhauttavaa selvitellä tällaisia turhakkeita.

Eli huomenissa starttaa rundi kymmenen. Vähän siellä taas leukkarit pygi vastaan, mutta kyllä mä kuulemma hoidon saan. Jollain kierolla tavalla sitä on jo odottanutkin, kun haluaisi, että nämä loput hoidot saisi mahdollisimman nopeasti alta pois.


t. Madratios

6 kommenttia:

 1. Onkos laskimoportti sama kuin keskuslaskimokatetri ? Jos on, niin ei missään nimessä saunaan sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimintaperiaate on sama, mutta toteutus eri. Tuo laskimoportti on kaikkineen nahkan alla. Ei ole mitään reikiä ihossa tms.

   Poista
  2. Aivan! Muisti palailee eli oikeassa olet. :)

   Poista
 2. Kuulostais nuo sinun päänsäryt migreeniltä?? Mulla laukaisee tietty haju, mutsilla eräs mauste.. ja todellakin episodi päättyy lopulta oksentamiseen tuntien kitumisen jälkeen jos ei tarpeeksi tujua lääkettä ole saatavilla :/
  Nyt ei onneks ole vuosiin ollut "kohtausta", mutta nuorempana useasti kyllä- en sit tiedä oliko sillon eräs hajuvesi enemmän muodissa kuin nyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas haju tai mikään aine ei sinänsä laukaise, mutta tuo sauna on kyllä lähes pomminvarma aiheuttaja. En tiedä sitten mitä tuo on, migreeniä vai jotain muuta ihmeellistä. Onneksi ei niin järin usein nykyään vaivaa, kun tuota saunaakaan ei satu asunnossa olemaan. Ja jos ajoissa ottaa lääkkeen, niin ihan normi särkylääke jeesaa, mutta jos on kerennyt menemään pidemmälle, niin sitten tarvitsee järeämpää tavaraa. Tai vaihtoehtoisesti kärsii ja oksentaa.

   Poista
 3. Heips! Olen lukenut yön aikana blogiasi... Jäin koukkuun. Aikaa on kulunut, mutta pakko kommentoida, jos vaikka et ole saanut päänsärkyyn selvyyttä. Saunan jälkeen alkaneeseen päänsärkyyn ns. saunakrapulaan auttaa kylmässä vedessä kasteltu pyyhe levitettynä hartioille löylyjen aikana. Näin välttyy saunakrapulalta.
  Löysin blogisi sattumalta, kun etsin tietoa poskiluuhun tulleeseen kovaan pattiini tietoa... Kirjoitat todella hyvin kertoen lukijalle mainiosti syövän hoidosta, etenemisestä, sivuoireista jne. Olen 1,5 vuotta ollut täysin riippuvainen siskoni antamasta hoidosta ja tuesta. Kärsin todella kovista kivuista sekä kaatuavasta huimauksesta, joihin ei täysin ole selitystä löytynyt. Alaselässäni on ollut vuosia kolme pullistumaa, jotka ovat menneet ja tulleet. Nyt tulleet jäädäkseen. Myös niskassani on kolme pullistumaa ja ahtauma. Hermosäryt ovat aivan järkyttävät (olen lääkityksestä huolimatta mennyt kipushokkiin) ja kipuoireet ovat olleet samantyyppisiä kuin sinä kerroit... Viihtyvää, kirvelevää kipua alaselässä ja niskarangassa, hikoilua, pakkoliikkeitä jne. Nämä ovat olleet minulla nyt lähes päivittäisiä koko tämän ajan. Lääkityksinä kipuihin on kokeiltu vahvoja syöpälääkkeitä mm. Oxynormin... mutta ne eivät auttaneet. Nyt lääkityksenä Norspan 30 mg ja vahva epilepsialääkitys Neurontin (vuorokausiannos 3000 mg) estämään hermosärkyjä... ja nyt löytyi vielä tuo pattikin (sijaitsee aivan nenän vieressä ja kasvanutkin enemmän nenään kuin poskiluuhun päin). Mutta en nyt vielä ole huolissani, tarkkailen pari viikkoa tilannetta.
  Jatkan innolla blogisi lukemista, kun ei särytkään anna nukkua.
  Kiitos, että olet jaksanut jakaa kokemuksesi meille. Uskon, että moni on saanut apua.
  Toivon kaikkea hyvää sinulle niin kuin puolisollesi.
  T: Heikku

  VastaaPoista