perjantai 30. marraskuuta 2012

Hammashoitoa

Nyt, kun lähetuslkoon kaikki tavarat on uuteen asuntoon roudattu ja valtaosa löytänyt jopa paikkansa, niin olo alkaa olla aika väsynyt. Käsien iho näköjään menee kohtuullisen helposti kipeäksi ja huonoon kuntoon, jonka tottakai laitan sytostaattien piikkiin. Ei koskaan ole sormenpäät näin kipeänä olleet, eikä toisaalta varpaiden ihokaan, joka on myös kauttaaltaan tosi arka.

Hampaan lohkeamaa en tosin muuton piikkiin laita. Sellaisen siis tänään tuolta suusta bongasin. Vieläpä ihan kivan kokoinen kaistale sieltä on näköjään lähtenyt kävelemään. En tosin ole varma, onko kyseessä paikka vai ihan hammas. Ei onneksi suuremmin vihlokaan, mutta kyllä kai se kuntoon on laitettava, että ei sitten matalasoluvaiheessa mene pöpöt sitä kautta systeemiin.

Kaikkea pientä tuntuu koko ajan olevan ja alkaa jo ärsyttämään soitella tämänkin asian tiimoilta sinne tänne. Osastolle joudun muutenkin perjantain kunniaksi soittamaan, koska olen hävittänyt seuraavan hoidon aikataulut. Pakko varmistaa, että en taas vääränä päivänä ole labroissa neulottavana. Samalla voi kysäistä, että minne sitä soitellaan tuosta hampaasta. 

Ärsyttää jo sekin, että tässä on varmaan se 2 tai 3 arkipäivää ennen seuraavaa hoitoa, jonka aikana tuo pitäisi kuntoon hoitaa. Pääsee taas muutamaksi tuntia terveydenhuoltosysteemiämme kuormittamaan. Olisi pitänyt alusta asti laskea tunnit, mitä tähän kaikkeen rumbaan menee. Aika monta.

Yllättävän huonosti muuten hampaiden huoltoa hoitavan osaston toimesta koordinoidaan, vaikka näin kai pitäisi tapahtua. Olen nimittäin pariinkin otteeseen pyytänyt, että voisinko päästä hammaslääkäriin purentasuojien muotin ottoon, kun öisin puren hampaita melko rajusti yhteen. Niin rajusti, että purin edelliset suojat rikki ja nyt tarvitsisin uudet. Ei kuulemma onnistu ja pitäisi mennä normaalin jonosysteemin kautta. Jonohan on sen puolisen vuotta, joten se ei tähän hetkeen kauhean hyvin auta. Tässä kohtaa yksityinen taitaa olla aidosti ainoa vaihtoehto.

Oma mokahan tuokin tottakai on, kun en ajoissa ole ollut liikkeellä. Toisaalta, hankalahan suojien rikkoontumisen ajankohtaa olisi ollut ennustaa. Olenkin nyt korvikkeena käyttänyt nyrkkeilyhammassuojia :)

Sen verran muuten googlailin tätä koko hammashoitojuttua, että sytostaatit ilmesesti tuo oman haasteensa hammashoitoonkin. Käsittääkseni vain tietyt yksiköt hoitavat sytostaattipotilaita ja jotain erikoisjärjestelyitä se ilmeisesti vaatii. Jostain antibioottisuojasta olen lukenut, mutta sen tarkemmin en vielä tiedä. Kunhan saan selville, niin kirjoittelen sen auki tänne, että tiedätte sitten tekin.


t. Madratios


2 kommenttia:

  1. Hei! Mulla oli kanssa yksi hammas lohennut tai mennyt ihan pirstaleiksi ja ku kävin hammaslääkärissä, niin hakivat jonkun erikoishammaslääkärin, kun kuulivat, että on juuri sarkooma ollut. Sain kahta eri antibioottia, kun vetivät hampaan pois. Mä narskuttelen aina hampaitani yöllä, kun stressaan jotain asioita ja siitä varmaan johtui se vähän aikaa sitten ollut hampaiden vihlontakin. Kävin hammaslääkärissä, kun luulin, että on hampaassa on reikä, mutta kun kuvasivat, niin mitään ei löytynyt. Nyt ku oon käyttänyt sensodynea ja suuvettä, joka estää hampaiden vihlomista, niin vihlominen on loppunut. Mä kävin maanantaina siel fysioterapeutilla taas ja sit tuli oikea jalka ja lonkka tosi kipeäksi, tais olla taas liian haastavat treenit tähän kuntoon nähden :). Ensviikon tiistaina ois taas matka sinne Lappeenrannan syöpäklinikalle infuusioportin huuhteluun. Eilen kävin vammaispuolella puhumassa siitä uudelleen koulutuksesta, kun en enää hoitajan työtä pysty tekemään. Eipä tiennyt sielä oleva vammaistyöntekijä mistään mitään? No aattelin sit, ett kysyn siellä Punkaharjulla niiltä sosiaalityöntekijöiltä, ett jos ne tietäisi jotain. Olishan tässä vielä n. 20 vuotta melkein työikää jäljellä, niin ois kiva, jos voisi vielä jotain tehdäkin. Olen ajatellut sosionomikoulutusta, jos se vain onnistuu. Siinä olisi varmaan hyötyä jo käydystä lähihoitaja/terveydenhoitaja/sairaanhoitajakoulutuksestani. Niitä töitä, kun ei ole enää mahdollista tehdä neurologin mukaan. No joo ehkä kaikki selviää vielä aikanaan. Mä oon vaan sellanen, ett haluaisin kaikki asiat heti selväks :D. Toivottavasti ett väsyttäny itseäs liikaa sen muuton kanssa. Ja oikein mukavaa viikonloppua sulle! T: Sari

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti uudelleenkouluttautuminen järjestyy. Voin hyvin kuvitella millainen suo se on etsiä oikeaa tietoa, että voi olla varma omista vaihtoehdoistaan. Järjestelmä toimii syöpähoidon osalta hyvin, mutta vaihtoehtojen selvittelyssa saattaa pientä kitkaa ja epävarmuutta olla. Usein vielä eri henkilöt antavat eri vaihtoehtoja, joten sinnikkyyttä tarvitaan.

    Ei tässä muuton kanssa mitään hätää ole. Ihmeen hyvin jaksoi, vaikka varmasti entiseen on hoitojen jälkeen melkoinen kuntouttaminen. Portin kanssa ajattelin kyllä sellaista riskiä ottaa, että heti kun mahdollista, niin hankkiudun siitä eroon. Tiellä se on joka treenissä. Noh, se on sitten kesän aikaisia juttuja, jos kaikki menee ok.

    Tsemppiä treeneihin ja muistahan kotonakin harjoitella. Toivottavasti muutkin asiat selvii.

    VastaaPoista