lauantai 16. helmikuuta 2013

Portti on kaput

Nyt kyllä puskee taas vähän vastatuuleen. Vaikka hoitojen osalta tämän varsinaisen taudin, eli syövän kanssa kaikki onneksi onkin mennyt hyvin, niin turpaan tuntuu tulevan sitten muilla osa-alueilla senkin edestä. Menee firmat nurin, varpaat tunnottomaksi, päät laikuille ja on kaikenmoista pientä kivaa koko ajan päällä, ja nyt sitten koko 3,5kk kestäneen elinkaarensa oikutellut laskimoportti lakkasi kokonaan toimimasta.

Neljästi sitä on nyt yritetty saada luovuttavamaan verta, vetämään hepariinia ja kaiveltu eri kulmista, mutta ei vaan enää toimi. Nyt sitten luovutettiin ja se ilmeisesti kuvataan vielä Thoraxilla(?), jonka jälkeen varmaankin uusintaleikkaus.

Kyllähän tuo kieltämättä aika paljon ärsyttää, että tämä tuli vielä tällaisena ylimääräisenä settinä tähän päälle. Se leikkaus pitäisi minun näkökulmastani saada tehtyä vielä ennen seuraavaa sytostaattikertaa, koska jo pelkkä ajatuskin usean päivän myrkytyksestä kanyylin kautta puistattaa. Kovasti neuvottelin tällaista aikataulua, mutta saa nähdä taipuuko systeemi noin tehokkaaseen toimintaan. 

Lääkäri onneksi oli samaa mieltä ja sanoi, että ehdottomasti haluaa mulle portin, koska on niin pitkät nesteytykset ja vielä kuitenkin viisi hoitoa jäljellä.

Tietenkään viikonlopun aikana tuo porttiasia ei etene ja nyt saakin keräillä henkisiä voimia kohti tuota porttiselvittelyä. Sitä ennen yritän selviytyä noista vessakäynneistä, jotka ovat todella vaikeita, kun joudun taas omat nesteet mittaamaan. Mä en kestä enää sitä hajua ja oksennusrefleksi on jäätävän herkässä. Vielä ei ole pitkä sylki lentänyt, mutta vähän tuntuu, ettei tästä keikasta ilman sitä selviä.

Noh. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.


t. Madratios

4 kommenttia:

 1. Kurjaa. Toivottavasti seuraavaksi on vuorossa hyviä yllätyksiä.

  VastaaPoista
 2. Mikä siinä kanyylihommassa on kurjaa? Sekö, että se laitetaan joka kerta erikseen? Sorry tyhmät kysymykset, mutta täältähän se asiantuntemus tulee. Ja kun sattuu olemaan ajankohtainen asia lähitulevaisuudessa. Onneksi kolmella myrkkyseitllä pitäs homma hoitua, leikkauksen ja sädehoidon lisäksi siis. Mutta niin tuttua tuo, että jokainen uusi päivä tuo aina uusia mahdolisuuksia päästä sairaalahoitoon 8/ Toivottavasti sulla ongelma pian selvitetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lähinnä se on sen takia, että nuo annettavat aineet eivät mitään mietoja ole, niin niiden annostelu pieniin suoniin ärsyttää suonia melko paljon. Niistä tulee kovia ja kipeitä - saavat siis damagea sytostaattien takia. Tällaisessa pitkässä hoidossa se korostuu ja siksi tuo portti on ollut kätevä, koska se menee niin isoon suoneen, ettei mitään suoniongelmia tule.

   Toinen on käytännön helppous. Portti sijaitsee rinnassa, jolloin molemmat kädet ovat vapaana. Se on aika kätevää, jos joutuu useampia päiviä sairaalassa viettämään. Lisäksi kanyylillä on taipumus useita päiviä kestävissä nesteytyksissä lopettaa toimiminen jossain vaiheessa, jolloin sitä joudutaan sitten asentelemaan uudelleen. Sen takia sitä joutuu myös seuraamaan, että nesteitä ei mene ohi suonen. Ainakin itseäni se stressaa.

   Jos kuitenkin selviää suhteellisen vähillä sytostaateilla, niin kyllä sen kanyylin kanssa hyvin pärjää.   Poista