perjantai 7. syyskuuta 2012

Välillä hyviäkin uutisia

Olin jo keskiviikkona saanut tietää, että TT-kuvista ei ollut löytynyt mitään hälyttävää. Siispä saavuin eiliseen hoitokokoukseen varsin luottavaisin mielin. Tällä kertaa eräs ystäväni oli tarjoutunut lähtemään mukaan, joten kaksistaan oltiin kuulemassa mitä tuleman pitää. Yllätyin, kun paikalla olikin vain viikko sitten tapaamani kirurgi ja hoitaja, sekä heidän lisäkseen joku nuorempi lääkärismies. Olin odottanut, että siellä olisi iso nippu kirurgeja ihmettelmässä pattia ja suunnittelemassa leikkausta. Syykin selvisi varsin nopeasti, ja se oli aamulla aikaisemmin ollut sarkoomaryhmän kokous. Siellä oli päätetty luopua leikkauksesta tässä vaiheessa, ja aloittaa hoidot sytostaateilla. Olin oikeastaan huojentunut, koska olin tutkinut leikkausinformaatiota netistä melko paljon ja tullut siihen käsitykseen, että leikkaus olisi vaikea. Kasvaimeni on siis poskipäässä ja sen verran iso, että jos sitä edes pienillä marginaaleilla lähdettäisiin poistamaan, niin taitaisi lähteä mm. osa nenästä ja huulesta siinä samalla. Myöskään kokemusta ei juurikaan löydy, koska kasvoissa sijaitsevia sarkoomia todetaan suur-helsingin alueella (n. 1,5 miljoonaa ihmistä) vain pari vuosittain. Lisäksi viikon aikana kasvain on selkeästi turvonnut lisää, sekä myös jämäköitynyt. Se ei siis enää ole samalla tavalla mobiili kuin vaikkapa viikko takaperin.

Aikaisempaa kirjoitustani oli muuten kommentoitu, ja kommentissa epäiltiin kyseessä kuitenkin olevan Ewingin sarkooma. Kommentoija oli aivan oikeassa, ja eilen tosiaan sain kuulla juurikin sen olevan kyseessä. Itse olin ollut siinä käsityksessä, että Ewingin sarkooma olisi ainoastaan luukasvain, mutta niitä kuulemma on myös pehmytkudoksessa eläviä. Viikko sitten Ewingistä ei siis puhuttu mitään, ainoastaan pehmytkudoksesta. Sanelu, sekä siihen liitttynyt potilastiedoista nähtävissä oleva kirjoitusvirhe oli tehty jälkikäteen. Yhtä kaikki, kasvain on siis erittäin agressiivinen sekä leviää nopeasti, joten hoidoilla on kiire.

TT-kuvauksen tulos oli siis varsin hyvä. Tässä vaiheessa olosuhteisiin nähden se tuntui jopa pienoiselta voitolta! Hymyäkin tuli huuleen kun tuloksen kuulin. Jotain pientä kuvassa oli vasemman keuhkoni alapuolella näkynyt, mutta siitä ei varmuudella voitu sanoa mitään, joten sen kohtalona on seuranta. Sain myös kuulla, että kasvain on kuluttanut jonkin verran poskiluutani, mutta ei kuitenkaan ole vielä mennyt läpi. On se nopea ja salakavala äpärä. Tuo syöpä siis, ei lääkäri.

Hoitoni siirtyy siis tästä hetkestä eteenpäin syöpäklinikalle, josta soitettiinkin jo pari tuntia eilisen hoitokuulemisen jälkeen, ja varattiin aika tulevalle maanantaille. Kirjekin tuli jo tänään lähetin tuomana, joten kohtuullista vauhtia tuntuu prosessi etenevän.

Tutkin muuten tuota Ewingin sarkoomaa netin syövereistä, ja törmäsin mielenkiintoiseen Suomalaiseen tutkimukseen Ewingin sarkoomasta Suomessa 1990-2008: http://www.soy.fi/files/sot_2_2010_22.pdf. Tutkimuksessa tosin en huomannut olevan yhtään kasvoissa olevaa tapausta, mutta mielenkiintoista luettavaa oli silti. Paljon oli käytetty alan termejä, ja luetun ymmärtäminen sen johdosta paikoin vaikeaa, mutta google auttaa siinäkin.

Blogi on selkeästi löytänyt jonkin verran lukijoita, ja yritänkin tässä kuvailla parhaani mukaan tuntoja, sekä tämän koko prosessin etenemistä. Toivottavasti se sitä kautta myös antaa tietoa mahdollisesti samassa tilanteessa oleville, heidän läheisilleen tai ihan vaan toimii viihdykkeenä satunnaisille surffailijoille. Ja pitäähän tämä vähän omaa pääkoppaakin kasassa. Huomaan, että asioita auki kirjoittaessa ne tulee jäsenneltyä huomattavasti paremmin kuin keskusteluissa. Pienet nyanssit ja tuntemukset, joita keskusteluissa ei välttämättä edes esille muista tuoda, tulee käsiteltyä tarkemmin.

Ihan hyvät fiilikset siis, vaikka sytostaatit pelottaakin, eikä syöpynyt poskiluukaan ihan terveeltä kuulosta. Tänään kuitenkin yritetään unohtaa tilanne taas hetkeksi, ja mennään katselemaan miten Suomi pärjää Ranskalle fudiksessa. Palataan aiheeseen alkuviikosta.


t. Madratios

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti