lauantai 22. syyskuuta 2012

Limakalvot

Aikaisemmin mainitsin, että limakalvoissa on menossa jonkinlaisia ikäviä muutoksia. Alkuun ne muutokset olivat sellaisia, että osa suusta pettyi valkoiseen höttöön, mutta suu ei kuitenkaan kipeytynyt. Eilen kuitenkin oli jo ensimmäinen päivä, kun syöminen oli vaikeaa. Suuhun on siis tullut haavaumia, tai mitä ikinä ovatkaan, mutta kipeitä kohtia kuitenkin. Useita.

Toivoin, että tältä olisin välttynyt, mutta sieltä se vaan tuli tämäkin sivuoire. Yritin ennaltaehkäistä tätä pesemällä hampaat pari kertaa päivässä kuiville limakalvoille tarkoitetulla hammastahnalla, sekä purskuttelemalla hellävaraista suuvettä useamman kerran päivässä. Ei auttanut, joten nyt on vain yritettävä rimpuilla.

Yllättävän paljon vaikuttaa yleisoloon ja pirteyteen, kun ei saa kunnolla syötyä. Ruokahaluja olisi paljonkin, mutta sen verran tekee syöminen kipeää, että ylimääräistä ei kauheasti jaksa ponnistella. Kaikki herkut kuitenkin pyörii mielessä ja varsinkin Sushia tekisi mieli aivan törkeästi! Pystyisiköhän sitä sen verran venymään...?

Löysin muuten jonkun AMK opinnäytetyön sytostaattihoitoja saavan potilaan suunhoidosta: Opas. Tuossa sanotaan, että suu on melkoinen infektioportti, joten sopii toivoa, että ei iske mitään tulehduksia päälle. Kyllähän se varmasti altistaa erinäköisille tulehduksille, jos suussa on useita haavaumia.

Nyt hieman siis potkii vastaan tämä poteminen, mutta tähän kun ei ilmeisesti ole mitään tehtävissä, niin nyt se on vain odoteltava, että meneekö tilanne huonommaksi vai ei. Jos pysyisi tällaisena, niin oleminen on vielä jotenkin siedettävää, mutta jos pahenee, niin sitten ei enää naurata.7 kommenttia:

 1. Minulla oli sama ilmiö. Kokeilin kaikkea. Soodavedellä huuhtelu helpotti hieman. Ruokaöljyllä huuhtelu oli tosi ällöä, mutta auttoi. Ikävä tilanne, mutta minulla ainakin kesti vain muutaman päivän hoitojen välissä. Sitten onneksi oli helpompia aikoja välillä ja saattoi syödä paremmin. Enkä minä laihtumaan päässyt hoitojen aikana...

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti ei itselläkään jää pidemmäksi aikaa päälle. Erittäin ikävä sivuoire kyllä.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Eksyin blogiisi sattumalta. Kirjoitat kivasti rankasta aiheesta.

  Tuota suuta minä lähdin kommentoimaan. Xylocain-puudutusvesi voisi helpottaa, samoin hiivalääkkeet, jos näissä tilanteissa tyypillinen hiiva on suuhun iskenyt (valkeat peitteet, punoitus). Kannattaa huomenna kysyä hoitavalta taholta. Ravitsemusterapeuteilla on myös listoja, mitä syödä silloin, jos ei oikein ruoka maistu tms.

  Hyvää vointia sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista. Hiivaa en ollut tullut edes ajatelleeksi, että se voisi olla. Valkea peitehän siellä monissa paikoissa on. Nyt tilanne on lähtenyt ehkä aavistuksen verran paranemaan, joten pitää seuraavalle kierrokselle varustautua paremmin.

  VastaaPoista
 6. Hei!
  Minä löysin blogiisi syöpäjärjestön sivuilta.Ensinnä haluan toivottaa sulle paljon tsemppiä ja voimia taisteluun!!Mulla kokemus syövästä tuli kun oma tytär sairastui ´09 osteosarkoomaan.Hänellä oli koko hoitojen ajan pahat limakalvo ongelmat ja hiiva suussa...apuna käytettiin tosiaan tota Xylocain-puudutetta,ruokaöljyä ,keittosuolaliosta ja sairaalassa oli myös sellainen kuin Caphosol-huuhde,jota tyttö käytti koska keittosuola aiheutti heti välittömästi oksennusrefleksin.Lasten osastolla suositeltiin suunhuuhtelun aloittamista jo viikkoa ennen sovittua sytostaatti tiputusta ja huuhtelua jatkettiin viikko myös hoidon jälkeen.
  Hammaslääkäri ei ollut koskaan nähnyt niin pahoja vaurioita kenenkään suussa...nyt Oysissa ainakin lasten puolella hammaslääkäri käytää myös laseria limakalvovaurioiden hoitoon...en tiedä miten aikuispuolella hoidetaan nämä suun hoitoasiat mutta kannataa varmaan kysyä onko mahdollista saada hammaslääkärin kommenttia jos suun ongelmat menevät pahaksi.

  Laitan sulle linkin erääseen blogiin ,jossa nuorityttö kertoo sairastumisestaan ja selviytymisestään samaisesta Ewingin sarkoomasta,jospa saisit siitä vertaistukea ja tsemppiä..

  http://tahdenlentojaaa.blogspot.fi/

  Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
 7. Moi Päivi!

  Kiitos kommentistasi. Ajattelinkin kysäistä mahdollisuudesta tavata hammaslääkäriä, koska olisi suoraan sanottuna muutakin asiaa hammaspuolella, joka jäi ennen sytostaattihoitojen aloittamista hoitamatta. Ainakin tähän asti kaikki pyydetty on onnistunut, joten pitää yrittää neuvotella hammaslääkärin tapaaminenkin.

  Vinkit ovat muutenkin tervetulleita, koska sivuvaikutuksia ja oireita on niin paljon erilaisia, että kattavan listan tekeminen kaikille lienee hivenen hankalaa. Ehkä varustaudun tuolla puudutteella tulevalle kierrokselle.

  Käyn ehdottomasti tutustumassa linkittämässäi blogiin, kyllä niistä aina jotain tarttuu :)

  t. Madratios

  VastaaPoista